Kysy meiltä

Löydätte täältä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin. Voitte myös kysyä meiltä lisää, autamme mielellämme.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mikäli vainaja ei ole erikseen ilmaissut toivettaan hautajaisjärjestelyistä, vastuu niistä voi siirtyä hänen puolisolleen, avopuolisolle tai henkilölle, joka on elänyt hänen kanssaan avioliiton kaltaisissa olosuhteissa jaettua taloutta. Myös lähimmät perilliset voivat huolehtia järjestelyistä. Mikäli kukaan heistä ei ota vastuuta, asiasta vastaa vainajan läheinen. Jos tätäkään vaihtoehtoa ei ole, hautausjärjestelyistä vastaa se kunta, missä vainajalla oli kotikunta tai, mikäli hänellä ei ollut kotikuntaa, se kunta, missä hän asui.

Jos hautajaisjärjestelyistä vastaa joku muu kuin kuolinpesän osakas, hänellä on oikeus saada kohtuullinen korvaus hautauskuluista kuolinpesän varoista. Jos vastuuhenkilöt eivät pääse yksimielisyyteen hautaamisen yksityiskohdista, kuten hautapaikasta tai hautaustoimituksesta, asia voidaan käsitellä käräjäoikeudessa vainajan kotikunnan tuomiopiirissä.

Lisätietoa hautajaisjärjestelyistä

Esimerkkikokonaisuuksia

Hautajaisjärjestelyiden aloittaminen voi olla vaativa tehtävä, mutta seuraavat askeleet voivat auttaa eteenpäin:

  1. Selvittäkää vainajan toiveet: Ensimmäinen askel on selvittää, oliko vainaja tehnyt ennakkojärjestelyjä tai ilmaissut toiveitaan hautajaisiin liittyen. Näitä voivat olla esimerkiksi hautapaikka, tilaisuuden tyyli ja muut yksityiskohdat.
  2. Ottakaa yhteyttä hautaustoimistoon: Hautaustoimisto on arvokas kumppani hautajaisjärjestelyissä. Hautaustoimisto palvelee käytännön asioissa kuten vainajan käsittelyssä, kuljetuksissa, arkun tai uurnan valinnassa ja asiakirjojen hankkimisessa. Me myös avustamme hautajaisten järjestelyissä kuten kukkien, muistotilaisuuden paikan ja hautakiven valinnassa.
  3. Ilmoittakaa hautajaisista läheisille: Tiedottakaa perhettä, ystäviä ja muita läheisiä hautajaisista. Voitte tehdä tämän eri tavoin kuten puhelimitse, sähköpostitse, kuolinilmoituksen tai perinteisen hautajaiskutsun välityksellä.
  4. Tarjotkaa ja vastaanottakaa tukea: Hautajaiset ovat myös aikaa surra menetystä. Tarjotkaa tukea ja lohtua perheelle ja ystäville sekä ottakaa vastaan tarjottu tuki. On hyvä muistaa, että ette ole yksin hautajaisjärjestelyiden kanssa. Perheenjäsenet, ystävät ja hautaustoimisto voivat tarjota arvokasta apua ja tukea vaikeassa tilanteessa.

Lisätietoa hautajaisjärjestelyistä

Palvelumme

Esimerkkikokonaisuuksia

Hautajaiset ovat aina yksilöllinen tapahtuma, ja niitä suunnitellessa voi vaikuttaa moneen asiaan.

Valittavananne on eri hintaisia arkkuja ja uurnia. Autamme teitä suunnittelemaan ja toteuttamaan muistotilaisuuden, jonka pitopaikan ja tarjoilut pääsette valitsemaan monista vaihtoehdoista. Myös siunaus- ja muistotilaisuuksien ohjelmista, muistomerkeistä ja niiden kunnostuksista sekä lehti-ilmoituksista voidaan sopia toimistoissamme hautausjärjestelyjen yhteydessä.

Kirjallinen sopimus takaa, että sitoudumme noudattamaan yhdessä sovittuja asioita.

Lisätietoa hautajaisjärjestelyistä

Palvelumme

Esimerkkikokonaisuuksia

Hautaamisen kustannukset vaihtelevat sen mukaan, mitkä ovat omaisten toivomukset, mihin uskonto- tai kirkkokuntaan vainaja kuului ja millainen oli vainajan oma tahto hautaamisen suhteen. Neuvomme ja opastamme teitä suunnittelemaan hautajaiset, ja tekemään niistä vainajaa sekä läheisiä ja ystäviä huomioon ottavan ja kunnioittavan tilaisuuden.

 

Palveluidemme hinnat ovat esillä toimistoissamme, ja jokainen palveluun liittyvä kustannus, samoin kuin hautajaisiin meidän kauttamme tilattavat palvelut ja viranomaisasiat, käydään yhdessä läpi hautajaisia suunnitellessa. Kun suunnittelemme kokonaisuuden yhdessä, yllättäviä kustannuksia ei tule.

Palvelumme

Esimerkkikokonaisuuksia

Hautauskustannukset ovat olennainen osa hautajaisjärjestelyjä ja niiden kattamiseksi on selkeä käytäntö. Yleisesti ottaen hautauskulut maksetaan ensisijaisesti vainajan eli kuolinpesän varoista. Tämä tarkoittaa, että hautajaisiin liittyvät kustannukset katetaan niillä varoilla, jotka ovat jääneet vainajan omaisuudeksi.

Kun vainajalla tai kuolinpesällä ei ole varoja hautaus- ja ensisijaisiin pesänselvityskustannuksiin, niihin voi hakea täydentävää toimeentulotukea kotipaikkakunnan sosiaalitoimelta. Tämä tuki ei ole hautausavustus vaan viimesijainen toimeentulon turva, joka voi kattaa välttämättömiä hautaamiseen liittyviä kustannuksia. Yleensä täydentävä toimeentulotuki peritään takaisin, mikäli kuolinpesään ilmaantuu varoja. Jos kuolinpesällä ei ole varoja hautauskustannusten kattamiseen, on täydentävän toimeentulotuen hakemiseksi otettava ensin yhteyttä vainajan kotikunnan sosiaalitoimeen. Käytännössä nykyisin hyvinvointialue antaa omaisille maksusitoumuksen, ja sopimusperusteinen palveluntuottaja hoitaa hautauksen sopimuksessa määritellyin ehdoin.

Jos omaiset päättävät järjestää hautajaiset itse, heidän tulee varmistaa riittävät varat. Tässä tapauksessa hautaustoimiston palvelut käsitellään samalla tavalla kuin muut kuluttajalle tilatut tuotteet tai palvelut – niiden maksaminen on tilaajan vastuulla.

On myös tärkeää ymmärtää, että hautauskulut luokitellaan pesänselvityskuluiksi. Tämä merkitsee sitä, että hautauskustannukset ovat ensisijaisia maksuja, jotka on suoritettava pois ennen kuin perintöosuudet jaetaan perillisille. Tällä tavoin varmistetaan, että hautauskustannukset hoidetaan asianmukaisesti ja oikeudenmukaisesti ennen kuolinpesän omaisuuden jakamista.

Lisätietoa hautajaisjärjestelyistä

Siunaustilaisuuden ja uskonnottoman saattotilaisuuden välillä on joitakin eroja, jotka heijastavat uskonnollisten ja ei-uskonnollisten perinteiden eroavaisuuksia hautajaisten järjestelyissä.

Siunaustilaisuudessa noudatetaan yleensä tiettyä kaavaa, joka määräytyy uskontokunnan mukaan. Tilaisuutta johtaa pappi tai muu uskonnollinen johtaja kappelissa tai kirkossa. Lähiomaiset istuvat oikealla etupenkeissä, muut sukulaiset heidän takanaan, kun taas viralliset tahot, ystävät ja tuttavat ovat sijoittuneet vasemmalle. Kukkien laskeminen noudattaa tiettyä järjestystä, jossa läheiset sukulaiset laskevat ensin kukkansa, ja sen jälkeen muu saattoväki laskee kukat.

Arkkuhautauksessa on suositeltavaa, että kukat lasketaan vasta haudalla. Myös hautaan siunaaminen voidaan toimittaa haudalla. Kukkien laskeminen tehdään sen jälkeen samassa järjestyksessä.

Uskonnoton saattotilaisuus voi olla hyvin vapaamuotoinen ja muotoutua omaisten tai vainajan toiveiden mukaan. Ohjelma voi sisältää musiikkia, puheita ja kukkatervehdyksiä, mutta ei uskonnollisia elementtejä. Saattotilaisuus voidaan järjestää monilla paikkakunnilla, ja siinä pyritään kunnioittamaan vainajan muistoa.

Hautaustoimilain mukaan vainajan ruumista ja tuhkaa tulee käsitellä arvokkaalla ja vainajan muistoa kunnioittavalla tavalla, huomioiden hänen katsomuksensa ja toiveensa. Uskonnottomissa hautajaisissa ei yleensä ole uskonnollisia rituaaleja tai symboleja, vaan se rakentuu vainajan elämänkatsomuksen ja hänen toiveidensa mukaisesti.

Lisätietoa hautajaisjärjestelyistä

Hautajaisiin pukeutumisessa tärkeintä on kunnioittaa vainajan muistoa ja hänen läheisiään. Se on ele, joka voi tarjota lohtua ja voimaa niille, jotka surevat menetystä. Ja vaikka sanat voivat jäädä puuttumaan, pukeutuminen kunnioittavasti ja huolellisesti voi välittää sanattoman viestin tuesta ja osanotosta. Jos olette epävarma pukeutumisesta, voitte aina kysyä tilaisuuden järjestäjiltä tai muilta osallistujilta sopivasta pukeutumisesta.

Tavallisesti hautajaisiin pukeudutaan hillitysti ja tyylikkäästi. Musta on perinteinen väri hautajaisvaatteissa, mutta tummanharmaa tai tummansininen voivat myös olla hyviä vaihtoehtoja. Tässä muutamia vinkkejä hautajaisiin sopivasta pukeutumisesta:

  1. Miehet voivat pukeutua mustaan tai tummaan pukuun, mieluiten valkoisen kauluspaidan kanssa. Naiset voivat valita mustan tai tummanharmaan puvun, mekon tai jakkupuvun.
  2. Huomioikaa tilaisuuden muodollisuusaste. Virallisempiin seremonioihin voi valita juhlavamman asun, kun taas rennompiin tilaisuuksiin sopii hieman väljempi tyyli. Kenkien ja korujenkin tulisi olla harkittuja ja hillittyjä, täydentäen kokonaisuutta hienovaraisesti.
  3. Ottakaa huomioon sää ja tapahtumapaikka: mikäli hautajaiset järjestetään ulkona tai sää on viileä, harkitkaa siistin tumman takin tai villakangastakin käyttöä.
  4. Miesten hautajaisasusteisiin voi kuulua tummat käsineet, kaulahuivi ja hattu. Lähiomaisilla kaulahuivi saattaa olla valkoinen, kun taas muilla osallistujilla se on yleensä tummansävyinen.
  5. Vaikka tyylikkyys on tärkeää, myös mukavuus on huomioitava. Valitkaa siis vaatteet, joissa tunnette olonne hyväksi, ja jotka sopivat tilaisuuteen.
  6. Kunnioittakaa uskonnollisia tai kulttuurisia perinteitä: joissakin kulttuureissa ja uskonnoissa saattaa olla omat pukeutumisperinteensä hautajaisiin. On tärkeää kunnioittaa näitä perinteitä ja sovittaa pukeutuminen sen mukaisesti.

Kysy meiltä lisää

Meistä sanottua

Lue lisää asiakaspalautteita