Fråga oss

Ni hittar svaren på vanliga frågor här. Ni är också välkomna att ställa fler frågor till oss – vi hjälper er gärna.

Ofta ställda frågor

Om den avlidna inte har uttryckt sina önskemål om begravningsarrangemangen kan ansvaret övergå till make/maka, sambo eller den som har levt tillsammans med den avlidna under äktenskapsliknande förhållanden. De närmaste arvingarna kan också ta på sig ansvaret. Om ingen av dessa tar ansvar, faller ansvaret på den närmast anhöriga. Om inga anhöriga finns, ansvarar den kommun där den avlidna var folkbokförd för begravningsarrangemangen. Om någon annan än dödsboets delägare ordnar begravningen kan denne få ersättning från dödsboet för skäliga kostnader.

Om de ansvariga inte kan komma överens om detaljerna kring begravningen, såsom gravplats eller ceremonins utformning, kan frågan avgöras i tingsrätten i den avlidnas hemkommun.

Mer information om arrangemangen

Exempel på helheter

Att börja planera en begravning kan kännas överväldigande men följande steg kan vara till hjälp: 

  1. Ta reda på den avlidnas önskemål: Första steget är att kontrollera om den avlidna hade gjort några förberedelser eller uttryckt särskilda önskemål kring begravningen, såsom gravplats, ceremonins utformning eller andra detaljer. 
  2. Kontakta en begravningsbyrå: Begravningsbyrån är en värdefull hjälp och stöd i arrangemangen. De kan hjälpa till med praktiska aspekter som hantering av den avlidna, transport, val av kista eller urna och nödvändiga dokument. Vi hjälper även till med att ordna blommor, välja plats för minnesstunden och välja gravsten. 
  3. Informera närstående om begravningen: Meddela familj, vänner och andra närstående om begravningen. Detta kan göras på olika sätt; via telefon, e-post, en dödsannons eller traditionella inbjudningar. 
  4. Erbjud och ta emot stöd: Begravningar är också en tid för att sörja förlusten. Ge stöd och tröst till familj och vänner och ta emot erbjudet stöd. Kom ihåg att ni inte är ensamma i planeringen – familjemedlemmar, vänner och begravningsbyrån kan ge ovärderlig hjälp och stöd under denna svåra tid.

Mer information om arrangemangen

Våra tjänster

Exempel på helheter

En begravning är en personlig händelse och man kan påverka många delar av planeringen. Du kan välja kista och urna i olika prisklasser, samt bestämma plats och meny för minnesstunden. Programmet för ceremonin, val av gravsten och eventuella tidningsannonser kan också diskuteras på våra kontor. 

Vi gör ett skriftligt avtal för att säkerställa att allt vi kommer överens om följs noggrant. 

Mer information om arrangemangen

Våra tjänster

Exempel på helheter

Kostnaderna för en begravning varierar beroende på de anhörigas önskemål, den avlidnas religiösa tillhörighet och den avlidnas egna önskemål om begravningen. Vi ger råd och vägledning för att planera en ceremoni som hedrar både den avlidna och de närstående.

Våra priser finns tillgängliga på våra kontor och alla kostnader, inklusive tjänster som beställs via oss och myndighetsärenden, gås igenom vid planeringen. När vi planerar tillsammans undviker vi oväntade kostnader. 

Våra tjänster

Exempel på helheter

Begravningskostnader är en väsentlig del av begravningsarrangemangen och det finns en tydlig praxis för att täcka dem. Generellt sett betalas begravningskostnaderna främst med medel från den avlidna, det vill säga dödsboets tillgångar. Detta innebär att kostnader relaterade till begravningen täcks av de tillgångar som har kvarblivit i den avlidnas egendom. 

När den avlidna eller dödsboet inte har medel för begravnings- och primära dödsbokostnader kan man ansöka om kompletterande utkomststöd från den avlidnas hemkommun. Detta stöd är inte ett begravningsbidrag utan en sista utväg för att säkerställa försörjning, som kan täcka nödvändiga kostnader relaterade till begravningen. Vanligtvis återbetalas det kompletterande utkomststödet om dödsboet får tillgångar. Om dödsboet inte har medel för att täcka begravningskostnaderna måste man först kontakta den avlidnas hemkommuns socialtjänst för att ansöka om kompletterande utkomststöd. I praktiken ger den nuvarande välfärdsregionen en betalningsförbindelse till anhöriga och en avtalad leverantör ansvarar för begravningen under de villkor som anges i avtalet. 

Om de anhöriga beslutar att ordna begravningen själva, måste de säkerställa tillräckliga medel. I så fall hanteras begravningsbyråns tjänster på samma sätt som andra produkter eller tjänster som beställts av konsumenten – betalningen är beställarens ansvar.  

Det är också viktigt att förstå att begravningskostnaderna klassificeras som dödsbokostnader. Detta innebär att begravningskostnaderna är prioriterade betalningar som måste utföras innan arvslotterna delas ut till arvingarna. På så sätt säkerställs att begravningskostnaderna hanteras korrekt och rättvist innan dödsboets tillgångar delas upp. 

Mer information om arrangemangen

Det finns vissa skillnader mellan en jordfästning och en borgerlig begravning, vilka återspeglar skillnaderna mellan religiösa och icke-religiösa traditioner vid begravningar. 

Vid en jordfästning följs ofta en fastställd ordning beroende på vilken trosinriktning det gäller. En präst eller annan religiös ledare leder ceremonin i en kyrka eller ett kapell. De närmaste anhöriga sitter till höger längst fram, övriga släktingar bakom, medan vänner och officiella personer sitter på vänster sida. Blommorna läggs i en viss ordning, där de närmaste lägger sina blommor först följt av övriga gäster. 

Vid kistbegravning rekommenderas att blommorna läggs vid graven. Även jordfästning kan ske vid graven och blommorna läggs därefter i samma ordning. 

En borgerlig begravning kan däremot vara mycket friare och anpassas efter de anhörigas eller den avlidnas önskemål. Programmet kan innehålla musik, tal och blomsterhyllningar utan religiösa inslag. Den borgerliga begravningen kan hållas på olika platser och fokus ligger på att hedra den avlidnas minne. 

Mer information om arrangemangen

Det viktigaste när du klär dig för en begravning är att respektera den avlidnas minne och anhöriga. Klädseln kan förmedla stöd och deltagande, även när orden saknas. Om du är osäker på vad som är lämpligt kan du alltid fråga arrangörerna eller andra gäster. 

Vanligtvis klär man sig enkelt och elegant. Svart är traditionellt men mörkgrått eller marinblått fungerar också. Här är några tips: 

  • Män kan bära en mörk kostym med vit skjorta. Kvinnor kan välja en mörk dräkt, klänning eller kjol. 
  • Tänk på ceremonins formalitet. Vid mer formella ceremonier kan en festligare klädsel väljas medan en enklare stil passar vid informella tillställningar. Skor och smycken bör också vara diskreta. 
  • Anpassa klädseln efter väder och plats. Om begravningen hålls utomhus eller det är kyligt, överväg en mörk kappa. 
  • Män kan komplettera sin klädsel med mörka handskar, halsduk och hatt. Närmaste anhöriga kan bära vit halsduk medan övriga gäster vanligtvis har en mörk. 
  • Stil är viktigt men bekvämlighet bör också beaktas. Välj kläder där du känner dig bekväm och som passar tillfället. 
  • Respektera religiösa och kulturella traditioner som kan påverka klädvalet vid begravningar. 

Fråga oss

Sagt om oss

Mer kundfeedback